Lindemans

Emiel Lindemans presenteert

Oude Gueuze Cuvée René

“Hoe kan iemand weerstaan aan deze gueuze in haar prachtige Art Nouveau-fles?”

De Oude Gueuze Cuvée René is één van de parels van onze brouwerij. Met haar goudkleurig uitzicht, sprankelende zachtzurige smaak en sherry-achtige geur is ze dé gueuze voor fijnproevers.

Deze Oude Gueuze is een assemblage van oude en jonge lambiek, gerijpt in een eiken foeder. Daarna wordt de geuze gebotteld in een mooie champagnefles waar vervolgens een tweede gisting op de fles plaatsvindt. Na 6 maanden krijgen we een goudkleurige gueuze, sprankelend en zachtzurig. Als u dit bier enkele jaren bewaart in een koele kelder, wordt het echt buitengewoon! 

Het gebruik van de champagnefles stamt uit een ver en vaag verleden, toen de lambiekbrouwers er hun specialiteit van hadden gemaakt om de lege flessen op te halen in de buurt van grote restaurants en andere plekken waar veel champagne werd gedronken. Zo heeft men gekozen voor de nobelste van alle flessen om het nobelste van alle bieren te herbergen.

Brouwgeheim

De Oude Gueuze Cuvée René ontstaat door het mengen van 1/3 oude lambiek van minstens 3 jaar en 2/3 jonge lambiek van minstens 1 jaar, gerijpt in enorme eiken tonnen van 10.000 liter (foeders). De jonge lambiek bevat nog voldoende gisten en suikers voor hergisting op de fles. Bij dit proces ontstaat ook koolzuurgas, dat voor een mooie sprankeling en schuimvorming zorgt.

Sinds: Begin 1900. De Oude Gueuze wordt “Cuvée René” genoemd sinds 1994.
Alcoholvolume 6 %
Kleur Goudblond en helder
Bewaringstips Dankzij de tweede gisting op de fles, is oude geuze jaren houdbaar en heeft – net als wijn – een smaakevolutie. De flessen kunnen van meerdere maanden tot jaren bewaard worden in koele kelders. Na vervoer van het bier kan je het best 3 dagen laten rusten om ervoor te zorgen dat de gisten zich opnieuw kunnen neerzetten op de bodem van de fles zodat de Oude Gueuze helder kan uitgeschonken worden.
Calorieën 49 Kcal (100 ml)
Smaak Een intrigerend en complex smakenpalet, met op kop een streelzachte zurigheid en een fruitige appelsmaak, afgerond met een droge, fris-zurige afdronk .
Serveertip - Kalfsvlees, kip
- Vis, toastjes met zalm, mosselen
- Zachte blauwe kaas (bijvoorbeeld Stilton of Bleu des Causses)
Schenktemperatuur 5 °C

Weetje : Lambiek is nauw verwant met wijn. De lambiekbrouwers gebruiken wel de ingrediënten van bier, maar verder verloopt het gistings- en rijpingsproces eerder zoals bij een wijn. Wanneer men de lambiek op fles laat hergisten tot een Oude Gueuze, krijgt men een natuurlijke sprankeling en schuimvorming, net zoals bij champagne. Vandaar ook dat de Oude Gueuze ook wel de ‘Champagne van het Pajottenland’ wordt genoemd.

beoordelingen

"This world-class geuze is complex and full of flavors not common in beer"

Draft Magazine 

“A masterpiece”

All For Better Beer
 

Awards

World Beer Awards

World's Best Gueuze 2013

Europe's Best Label 2013

World's Best Gueuze 2020

Golden medal / country winner / category Sour & Wild Beer 2020

Golden medal / country award / category Sour & Wild Beer, Gueuze 2021

Golden medal 2022

World's Best 2022

Golden medal / country award / category Gueuze 2023

World's Best 2023

Brussels Beer Challenge

Gold medal category Lambic & Gueuze 2013

Golden medal / Speciality beer - Old style Gueuze-Lambic 2019

Silver medal / Speciality beer - Old style Gueuze 2020

Silver medal / Speciality beer - Old style Gueuze-Lambic 2021

European Beer Star

Golden medal 2022

European Beer Challenge

Double gold 2024