Lindemans

Enjoy the unique lambic beers from the Lindemans family

Hier gebeurt het!

Vlezenbeek

Vlezenbeek; een gewone naam met ongewone kenmerken.

Vlezenbeek, in het hart van het Pajottenland, is een klein dorpje met een grote troef: het beschikt over een uitzonderlijke microflora.

De lucht van onze vallei is doordrongen van honderden specifieke wilde gisten, met als meest gekende de “Brettanomyces Bruxellensis” en de “Brettanomyces Lambicus”. Deze gisten zijn uniek. Ze zijn onze rijkdom, onze eigenheid.

Deze micro-organismen geven ons de kans om bier te brouwen volgens een uitzonderlijke methode: de spontane gisting, ook wel natuurlijke gisting genoemd.

Spontane gisting

Bij spontaan gegist bier gebeurt de ingisting van wort op een volledig natuurlijke wijze.

Dat is mogelijk dankzij de microflora van wilde gisten, eigen aan de brouwerij, die spontaan worden opgenomen uit de lucht van de Zennevallei in het Pajottenland. Deze uitzonderlijke brouwmethode, de oudste ter wereld, wordt sinds jaar en dag ontwikkeld in onze regio. Deze natuurlijke techniek vraagt om geduld en een unieke knowhow, die wij hier in de familie beheersen sinds bijna 200 jaar.

De Lambiek

  • De lambiek, één van de zeldzaamste bieren ter wereld, die nog tot stand komt door spontane gisting, is ontegensprekelijk het oudste bier dat vandaag nog wordt gebrouwd.

    Het recept van deze ‘moeder van alle bieren’ dat voor het eerst in de geschriften wordt vermeld in de 13de eeuw, is onveranderd sinds een decreet van 1559.

    De lambiek is de meest mysterieuze, de meest complexe en de natuurlijkste biersoort.

  • De gist, waardoor suikers worden omgezet in alcohol en aromacomponenten, waait bij de productie van lambiekbier immers in de Vlezenbeekse buitenlucht. Bij andere bieren wordt de gist met de hand toegevoegd, en over het algemeen zijn dat elders opgekweekte gisten. Dat maakt een wereld van verschil voor de smaak.

  • "Een bierbrouwer moet de stalen zenuwen, het beoordelingsvermogen en het talent van een leeuwentemmer hebben" zei Michael Jackson, de grootste bierexpert van de 20ste eeuw. Er is ook tijd nodig, veel tijd: onze lambiek rijpt gedurende minstens 1 jaar. Er zijn enkele dagen nodig om een pilsje te maken en enkele weken voor een speciaal bier, maar voor een oude lambiek moet je meerdere jaren geduld oefenen!

  • Zomerse temperaturen hebben een nadelige invloed op natuurlijke ingisting. Daarom wordt onze lambiek uitsluitend gebrouwen in de winterperiode. De brouwperiode strekt zich uit van Sint-Michiel (29 september) tot Sint-Joris (23 april).

  • Écht kwalitatief lambiekbier, zoals het volgens een eeuwenoud recept wordt gemaakt bij Brouwerij Lindemans, heeft een ciderachtige en lichte sherrysmaak . Door zijn complexiteit niet zo toegankelijk voor iedereen is het eerder een bier voor fijnproevers: men leert het appreciëren, zoals de beste wijnen. Lambiek kan onmiddellijk van het vat worden gedronken, maar wordt vooral gebruikt als basis voor onze beroemde bieren: onze Gueuze, Kriek, Faro-Lambic, Framboise, Pecheresse, Cassis en Apple.

Het brouwen van de lambiek

  • De familie Lindemans is de ambachtelijke brouwprocessen trouw gebleven.

    Zo komen de lambiekbieren van onze brouwerij aan hun unieke smaak en hun erg herkenbare karakter. En dit is nu al bijna 200 jaar lang het geval.

    Peter Renders, brouwmeester bij Lindemans:

    "Ik brouw hier al meer dan 13 jaar lambiek. Ook mijn vader heeft hier gewerkt. Gedurende zijn 52-jarige carrière heeft hij mee de brouwerij uitgebouwd
    tot wat ze nu is."

  • "De productiemethodes van lambiek verschillen aanzienlijk van de brouwprocessen van andere soorten bieren, pilsen en speciale bieren. Als meesterbrouwer van lambiek moet ik het wort aan de kook brengen voor ik het overgiet in een grote ondiepe kuip, die het koelschip wordt genoemd, zodat het op een ideale manier wordt blootgesteld aan de lucht. Terwijl het wort langzaam afkoelt tot de gistingstemperatuur bereikt, wordt het bevrucht door de wilde gisten die vervolgens de gisting op gang trekken."

  • "Spontaan gegist bier vraagt om een lange gisting en rijping, en dus ook om veel geduld. We laten de lambiek rijpen in houten vaten die we foeders noemen. Maar omdat we de dingen niet graag op de gewone manier doen, passen we ook een procedé toe dat we zijn gaan halen bij de wijnbouwsector. We gebruiken eveneens inox vaten en voegen er houtschilfers aan toe. Neem de proef op de som en je zal merken dat we er goed aan hebben gedaan om anders te denken."